среда, 23. март 2016.

Šta su polarizovana stakla?

Šta su polarizovana stakla
Šta su polarizovana stakla
Polarizovane naočare za sunce su specijalne naočare dizajnirane da smanje odsjaj i povećaju osetljivost na kontrast. Odsjaj uništava pravu boju objekata i čini da ih je teže razaznati. 

Nasuprot tradicionalnim sunčanim naočarima, polarizovane naočare selektivno blokiraju odsjaj umesto da zamute celo vidno polje. Tradicionalne sunčane naočare mogu da smanje odsjaj, ali one takođe blokiraju fine detalje u okruženju, što je posledica boje koja se koristi za farbanje stakala.

Polarizovana stakla su napravljena od providnih matetrjala, obično stakla ili plastike, koji blokiruju izvesne tipove svetlosnih talasa.  Sunčane naočare, kao i stakla na objektivu kamere ili fotoaparata su često polarizovane kako bi smanjile odsjaj sa površina, na primer svetlost koja se odbija sa površine jezera ili haube automobila. Kao što venecijaneri kontrolišu količinu svetosti koja ulazi kroz prozor, polarizacija blokira i do 50% svetlosti koja prolazi kroz stakla naočara. Osoba koja nosi ovkva stakla u većini slučajeva vidi jasno, ali polarizovana stakla smanjuju svetlost i svetlosni odsjaj.

Kako funkcionišu?

Kada se svetlost odbije sa površine, njeni talasi su najjači u određenom pravcu, obično horizontalno, vertikalno ili dijagonalno. To se naziva polarizacija. Sunčeva svetlost, koja se odbija sa površine kao što je voda, put ili metal se obično reflektuje horizontalno, i pogađa oči posmatrača intenzivno stvarajući odsjaj. Većina polarizovanih stakala na naočarima su prekrivena veoma tanušnim vertikalnim trakama koje dopuštaju da samo vertikalno zakrivljena svetlost ulazi u oči. Odsjaj se eliminiše zato što horizontalni svetlosni talasi ne mogu zaobići vertikalni filter.

Stakla mogu biti polarizovana do različitog stepena i na različite načine. Većina jeftinih polarizovanih naočara imaju tanak film koji je nanešen na obe strane stakala, dok je u mnogim kvalitenijim staklima taj film nanešen između dva sloja stakla, što sprečava da se ogrebe ili izbriše. Da dodamo da što je gušći fim, to više polarizacije obezbeđuje.

U današnje vreme, polarizovane sunčane naočare postaju sve popularnije među sportistima, uključujući skijaše, golfere, bajkere i džogere, kao i javnost uošte. Iako su skuplje nego tradicionalne naočare za sunce, polarizovane sunčane naočare efektivno smanjuju odsjaj sa raznih drugih površina pored vode, kao što su sneg i staklo. Vozači takođe imaju korist od polarizovanih stakala, pošto postoje specijalna stakla koja smanjuju odblesak sa površine puta.

недеља, 13. март 2016.

Šta su gradirana stakla?

Šta su gradirana stakla?
Šta su gradirana stakla?
Definicija gradiranih stakala:

Kod gradiranih stakala prelamanje svetla se menja čitavom dužinom stakla. Ova stakla su tamnija na vrhu i postaju postepeno svetlija na dnu.

Gradirana stakla obično idu od manje jakih do više jakih, i napreduju dužinom stakala. Blago tonirane verzije se koriste uglavnom kod modnih naočara za sunce.

Naočare za sunce često imaju gradiranu jačinu zaštite. Najača zaštita je u delu koji se nalazi na vrhu stakla. Zaštita opada prema dnu stakla.

Ako upražnjavate različite aktivnosti i potreban vam je jasan vid kao i zaštita očiju, gradirane naočare za sunce mogu biti vrlo korisna opcija.

Gradirana stakla ne samo da dodaju modni element staklima, već je gradirana nijansa odličan izbor pri vožnji. Gradirana nijansa je odlična opcija za vaše naočare i estetski i funkcionalno. 

среда, 2. март 2016.

Polarizovane ili nepolarizovane?

Polarizovane vs nepolarizovane?
Polarizovane vs nepolarizovane?
Jedno od glavnih pitanja sa kojim se ljudi sreću pri kupovini sunčanih naočara je: koja je razlika između polarizovanih i nepolarizovanih stakala.

Skoro svaki par naočara za sunce pruža vašim očima bar nekakvu zaštitu od oštrih sunčevih zraka. 

Nivo zaštite se u mnogome razlikuje, ali čak i par najjeftinijih naočara u boji će vam pružiti zaštitu za oči. Polarizovana stakla idu korak ispred od nepolarizovanih stakala. Polarizovana stakla su specijalno dizajnirana da zaštite oči od horizontalnog bleska sunca. Setite se bleska kada sunce udari o haubu vaših kola. Sa nepolarizovanim staklima, taj blesak će direktno pogoditi vaše oči. Iako će biti zatamnjen u poređenju sa gledanjem u taj blesak bez naočara, ipak će zasvetleti u vašim očima. Polarizovana stakla filterišu taj blesak, štiteći vaše oči,  olakšavajući vam da vidite.

Polarizovna stakla se koriste da blokiraju intenzivnu svetlost koja se reflektuje sa ravnih površina. Sunčane naočare koja se prave sa polarizovanim staklima mogu da blokiraju odblesak zato što su vertikalno polarizovane, dok je svetlost koja se odbija sa ravnih površina horizontalno polarizovana. Nepolarizovana stakla imaju tamnu nijansu i smanjuju intenzitet svetlosti.

Polarizovana stakla možda imaju svoje prednosti, ali nisu za svakoga. Neki skijaški entuzijasti misle da ona otežavaju razaznavanje uspona i nizbrdica više nego nepolarizovana stakla. Drugi se pak ne voze toliko i ne provode vreme baveći se sportovima napolju da bi posezali za polarizovanim staklima koja vrede više.